5 Ocak 2018 Cuma

Yalancı Su Böreği


Malzemeler

6 Adet Yufka
2 yumurta(birinin sarısı üzeri için)
1 su bardağı su
1.5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı limon suyu
1 şişe maden suyu
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağ
İçi için;
400 gr lor peyniri
Maydanoz
Tuz


Yapılışı; İlk önce sütün içerisine 2 yemek kaşığı limon suyunu ekledim. 10 dk ekşimesi için beklettim.Daha sonra ekşi süte, su, yumurta, 1/2  maden suyu, sıvıyağ ekleyip iyice çırptım.
İçi için peynir ve kıyılmış maydanoz bir kapta karıştırıp tuz ilave ettim. Fırın tepsisini sıvıyağ ile yağladım.İlk yufkayı düzgün bir şekilde tepsinin tabanına yaydım Yufkayı kenarlardan dışarı sarkıttım. Üzerine sütlü harçtan bolca gezdirdim. İkinci yufkayı da karışık bir biçimde serip tekrar sostan gezdirdim ve peynirli harcın yarısını yaydım.
3. ve 4. yufkaları da arasına sos gezdirerek serdim. 4. yufkanın üzerine sostan sonra kalan peynirli harcı da yaydım. 5. Ve 6.yufkaya kalan sos paylaştırdım. (biraz sostan ayırdım.) ve altta kenarları dışarı sarkıtılmış yufkayı üzerine  kapattım. (Bu şekilde böreği 1 gece önceden bekletin. Yada en az 3-4 saat sütü içine çekip su böreği kıvamında oluyor.)





































21 Kasım 2017 Salı

Zeytin Ezmeli Açmalar







































Açıköğretim sınavı olanlar ☝☝☝ Kafa sesi hiç susmayanlar...Kafamda deli deli sorular...İktisat teorileri ve pasta,börek,çörek püf noktaları birbirleriyle çakışabiliyor.:D:D Ama yinede ikisi bir arada yürüyebiliyor...Sanayi ekonomisini dinlerken hamurun püf noktalarından bahsetmek gibi...

Hamur yoğururken mutlaka malzemeler oda sıcaklığında olmalı,Mayanın aktifleşmesi için süt ve suyun ılık olması gerekiyor.ilk önce süt,su,şeker ve mayayı iyice karıştırarak 5-10 dk bekletilmesi mayanın aktifleşmesi ve hamurun kabarması için önemlidir. Bu aşamadan sonra yağ ekleyip en son olarak unu  yavaş yavaş ilave ederim.Bir tahta kaşık ile kekten daha koyu kıvama gelene kadar karıştırırım...

En son olarak unlu bir tezgah da hamurumu alttan üste doğru katlayarak yoğurmaya başlarım.Yoğurma aşamasında tuzu ilave eder ve ele hafif yapışan yumuşak bir kıvama geldiğinde elimi yağlarım. İçe doğru katlayarak yuvarlak şekil verip hamur kabına aktarırım.Üzerine nemli bir bez veya streç filmle örterim. Hamurumu en fazla 40-45 dk dinlenmeye bırakırım.Hamuru 45 dk. geçirmemeye çalışırım, yoksa hamur maya kokabilir...

Puf puf kabarmış poğaçalar yapmaya hazır mısınız???...!!!!



Malzemeler;

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı yağ ( 1 su bardağından 2 parmak eksik)
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yaşmaya
Alabildiği  kadar Un

İç Malzemesi için;

2 çorba kaşığı kadar tereyağ (oda sıcaklığında)
Zeytin ezmesi

Üzeri İçin;

1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı pekmez
Çörekotu







































Öncelikle süt, su, maya ve şekeri  karıştırarak 10 dk kadar bekleyin.Sıvıyağını ekleyerek karıştırın. Kontrollü bir şekilde yavaş yavaş unu ekleyin.Hafif ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurun.Hamuru streç film ile örtüp 40-45 dk. kadar dinlemeye bırakın.

Hamurunuz mayalandıktan sonra  unlu tezgaha alın. Küçük bezelere ayırın ve yuvarlayın.(Ben 18 bezeye ayırdım.) Bezeyi bir çay kaşığı kadar tereyağı ile açın. Zeytin ezmesini sürüp, rulo şeklinde sarın. Hamuru iki ucundan burarak birleştirin. 

Yağlı kağıt serilmiş tepsiye açmaları aralıklı olacak şekilde yerleştirin.Hamurlarınızı yumurta sürmeden önce 10-15 dk kadar mayalanması için bekletin ve yumurta sarısını, sıvıyağı ve pekmezi bir kasede karıştırarak açmaların üzerine sürün. En son olarak çörek otu serpin ...Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.








































Afiyetle Kalın...:)

19 Kasım 2017 Pazar

Efsane Profiterol

Malum yarın pazartesi, yoğunluk geceden başladı.Hafta sonundan çıktığımızdan mıdır?Haftanın başından mıdır nedir? sistematik olarak derinlemesine temizlik günüdür...Geceden ütüler ve dolap düzenlemeleri biter, yarında camlardan başlanır. Haftaya böyle başlamak iyi geliyor insana ,her şeyin düzende oluşu beni rahatlatıyor sanırım....

Tüm gün tarifi yazmadan yatmak yok diye söylendim kendimce!!! İşler bitince ve ev sakinleşince kendimi burada buldum:)

Gelelim profiterole, en sık yaptığım tariflerden biridir. Profiterol iki çeşit hamur tarifinden yapılır.Aslında şimdi yazacağım arada bir yapmış olduğum tariftir. Sütlü tarif hamuru daha esmer ve daha sert yapıyor ama lezzet olarak birebirdir.

Kreması  ise sürekli kullandığım pastacı kremasıdır.Genelde bu kremayı muhallebili tatlılara çok yakıştırırım.En cezbedici yanı akışkan olması ve yerken ağır gelmemesi..Kremayı 1 gece önceden yapmanızı öneririm..


Tarifini vermeden önce püf noktalarına değinmek istiyorum...En önemlisi profiterol hamuru pişerken kesinlikle fırını açmıyoruz!!!Yoksa o pofuduk hamurlar fısss diye söner:)...Hatta cesaret edemediğimden piştikten sonra fırında soğuyana kadar bekletirim.

Yumurtalarımızı teker teker hamura ilave etmeliyiz.Hamurumuz en son aşamada, çektikçe kuymak gibi uzuyorsa bilin ki güzel bir hamur kıvamı elde etmişsinizdir.



Profiterol Hamuru;

180 ml su ( 1 su bardağı )
90 ml süt  ( Yarım su bardağı)
170 gr un  (1.5 su bardağı )
125 gr. tereyağ (margarinde kullanılabilir.)
1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
4 adet yumurta (orta boy)

Fırını 180 dereceye  ayarlayın.Tencereye süt,su,tuz,şeker ve tereyağı ilave ederek kaynatın. Tencereyi ocaktan alın ve unu ekleyip hızlı bir şekilde tahta kaşıkla karıştırın.Homojen kıvama geldikten sonra tekrardan tencereyi ocağa alın 1-2 dk.daha hamuru karıştırarak pişirin. Hamur ılınınca yumurtaları teker teker ekleyip,mikserin en düşük hızında karıştırın.(Her bir yumurta iyice karışması lazım.) 

Hamuru sıkma torbasına alın ve 10 dk.buzdolabında bekletin.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye küçük toplar şeklinde sıkın.. Eğer sıkma torbanız yoksa 2 kaşık yardımı ile top yapabilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10 dk. piştikten sonra fırınınızı 160 dereceye indirip 25-30 dk arası kontrollü bir şekilde pişirin.


Pastacı Kreması ;

750 ml süt ( 4 su bardağı)
70 gr. un ( Tepeleme 3 yemek kaşığı)
50 gr.nişasta ( 2.5 yemek kaşığı)
115 gr. (8 kaşık şeker)
1 yumurta saırısı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya 
100 gr. süt kreması 
1/2 paket kremşanti

Krema,tereyağ ve kremşanti hariç tüm malzemeleri küçük bir tencereye alıp,iyice karıştırın.Ocağın en küçük gözünde kıvam alana kadar pişirin.Piştikten sonra tereyağını ekleyip.Soğuması için derin bir kaseye alıp,üzerini streç ile kapatın.İyice soğuduktan sonra 100 gr krema ve kremşantiyi ekleyip mikser ile çırpın.( sadece kremşanti veya krema ile paketin tamamını kullanarak yapabilirsiniz.)

Üzeri için Ganaj;

1 paket Çikolata Sosu
2.5 bardağı süt
40 gr. sütlü çikolata

2 çorba kaşığı çikolata kreması ( torku, saralle vs vs )

Çikolata sosunu ve sütü tencereye alın ve  talimatına göre pişirin Çikolataları ekleyin ve güzelce karıştırın. Oda sıcaklığında soğumaya bıraktın.( Ben ganajı yoğun kıvamda sevdiğim için çikolata sosundan yapıyorum ve profiterole çok yakışıyor.(İsterseniz Krema ve çikolata karışımından ganaj elde edebilirsiniz.):))

Hamur toplarımı ortadan ikiye kestim.Pastacı kremasından bolca ekledim. Üzerine çikolata sosu döktüm.


Deneyenlere kolay gelsin :))






14 Kasım 2017 Salı

Kıymalı & Patatesli Çıtır Börek

Eğer sizde çıtır bir börek arıyorsanız bu tarif tam sizlik, öyle güzel bir hamuru var ki hiç zorlanmadan açılıyor...Eğer ev baklavasını seviyorsanız hamuru bir nevi ona benziyor.Çok lezzetli oluyor gerçekten ve fazla yağ içermediği için bir o kadar da hafif...



Hamuru için Malzemeler;
2 + 3/4 su bardağı un
1 adet yumurta
1/4 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı süt
1/4 su bardağı su
Tuz

Hamuru Açmak için;
Buğday Nişastası
125 gr. tereyağ

İç Harç için;
4 yemek kaşığı yağ
2 adet soğan
250 gr. kıyma
2 adet patates
Pulbiber
Karabiber
Tuz


Derin bir yoğurma kabına unu alın. Ortasını bir havuz olacak şekilde açın ve yumurta, süt,sıvıyağı, su ve tuzu ekleyip çatal ile karıştırın. Hamuru tezgahın üzerine alın  ve kısmen yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
Soğanları yemeklik doğrayın. Tavayı ocağa alıp ısıtın. Sıvıyağı ilave edin, doğradığınız soğanları ekleyip, renk alana kadar kavurun. Kıymayı ilave edin ve hafif kavurun,rendelediğiniz patatesleri ekleyip, güzelce pişirin.Tüm baharatları ekleyip 1-2 dk.kavurduktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Hamuru 10 bezeye ayırın,her bir hamuru nişasta serperek tatlı tabağı boyutunda açın. Aralarına  nişasta serperek 10 hamuru üst üste yerleştirin. Mümkün olduğu kadar ince  şekilde açın. Eritmiş olduğunuz tereyağını hamurun üzerine sürün. Hamuru ortadan ikiye bölün. İç harcı uzun kenar kısmına paylaştırıp rulo şeklinde sarın.
Hazırladığınız ruloyu  fırın tepsisine yerleştirin ve dilimlere bölün. En son üzerine eritmiş olduğunuz tereyağından  sürün

180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 – 35 dakika pişirin.
Afiyetle kalın...




13 Kasım 2017 Pazartesi

Tiramisu (Kahve'nin Gölgesi)

Tiramisu aslında çok aradığım tatlılar arasında değil sanırım kahve ile pek aram olmadığından kaynaklı..Ama bu kremayı keşfettikten sonra tiramisu da sevdiğim tatlılar arasına girmeyi başardı..

İlk ısırığımı aldığımda inanamadım,tekrardan bir dilim daha, birdaha ,birdaha aldım tabağa baktığımda bitmişti..gerçekten tadı çok lezzetli ve bir o kadar da hafif yediğinizi bile anlamıyorsunuz..

Farklı kremalar ile bir çok kez denemişimdir ama ya yumurta kokusu ya peynir tadı yada kahvenin baskınlığı beni tekrar tekrar tarif araştırmasına itti..

Ama bu kremaya ulaştıktan sonra  ''işteee bu sefer oldun Tiramisu dedim'' ve  gram, gram hesaplayarak her seferinde aynı reçeteden devam ettim..

 Benim gibi tiramisu reçetenizi bu şekilde yapacağınıza emin olun...bayılacaksınız hafifliği sizde etki edecek ve sizinde favorileriniz arasına girecek tüm tarifleri unutacaksınız benden söylemesi;)







Yapım aşamasında uğraştırıcı gelebilir sakına Korkmayın..!!!  Adımlarımı  takip edin gayet kolay,ilk önce pişmiş olan kremamız hazırlanacak.

Bir miktar süt ve şekeri kaynama derecesine gelene kadar ısıtacağız. Yumurta sarısı olan karışımımız ile ılıtarak yavaş yavaş bir araya getireceğiz ve böylelikle yumurta kokusunu önlemiş olacağız.

Hadi başlayalım....

Muhallebi Tabanı İçin;

1 su bardağı süt (200 ml) (2 yemek kaşığı yumurtalı karışım için)
1 türk kahve fincanı şeker (75 gr) (2 yemek kaşığı yumurtalı karışım için)
2 yemek kaşığı un (17 gr.) (silme olacak)
3 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağ (28 gr) (küçük parçalara bölünmüş)
1/2 paket vanilya



Muhallebinizi 1 gün önceden hazırlayabilirsiniz...

İlk olarak küçük bir tencere ve ısıya dayanıklı bir orta boy kase alın önünüze...1 su bardağı sütten 2  yemek kaşığı kaseye ekleyin geri kalanını tencereye dökün ve 1 kahve fincanı şekerden 2 yemek kaşığı kaseye ekleyin geri kalanını tencereye aktarın. 

Tencereyi  ocağa alın ve arada karıştırarak kaynamaya yakın ısıtın.(sakına kaynatmayın!!!)

Kasenize 3 yumurtanın sarısını, 2 yemek kaşığı unu da ekleyin. Pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpın.Süt karışımı ısındığında, yumurta kasenize sürekli çırparak yavaş yavaş ekleyin.  

Bu karışımı tekrardan tencereye aktarın ve sürekli karıştırarak göz göz olana kadar pişirin.
Ocaktan aldıktan sonra küp küp olan tereyağ ve yarım paket vanilyayı ekleyin ve karıştırın..
Kremanızı streç film ile örtüp, 1 saat veya gece boyunca buzdolabına kaldırın.

Kahve Şurubu İçin;

3 türk kahve fincanı su
3 yemek kaşığı nescafe
3 yemek kaşığı şeker

Labne Kreması İçin;

250 gr. Labne Peyniri (mutlaka soğuk olmalı)
100 gr. krema (1 türk kahve fincanı) (mutlaka soğuk olmalı)
1/2 türk kahve fincanı şeker (pudra şekeri de  kullanılabilir.) 
1/2 paket vanilya
  • Kedi Dili ve Kakao


İlk önce kahve şurubunuzu sıcak su ile hazırlayın ve soğumaya bırakın.

100 gr. süt kreması, 1/2 kahve fincanı şekeri ve vanilyayı mikserle en üst seviyede sertleşene kadar çırpın.

Daha önce hazırlamş olduğumuz muhallebi tabanını buzdolabından çıkarın ve labne peynirini ekleyerek pürüzsüz kıvama gelene kadar elle çırpın..

En son olarak bir spatula yardımı ile labne peniri karışımını, kremalı karışıma ilave ederek katlama yöntemiyle karıştırın.

Ve gelelimm kedi dili ileee buluşmasına...



İstediğiniz orta boydaki kare bir borcama, dondurma bardaklarına veya tek porsiyonluk kaselere yapabilirsiniz..

Kahve şurubuna batırılan kedi dillerinizi 2 saniyeden fazla sürmemek şartıyla batırıp çıkartın.Tek katman olacak şekilde borcama dizin.Kremanın yarısını kedi dillerinin üstüne pürüzsüz spatula yardımı ile yayın.. 

Tekrardan kedi dillerinizi şuruba daldırıp çıkartın ve kremanın üzerine dizin...Kalan kremayıda üzerine pürüzsüz bir şekilde yayın.

MUTLU SOONNN..:)

En az 6 saat veya gece boyunca buzdolabına kaldırın..Ve servis esnasında kakao serpin..(Kıyılmış çikolata parçalarıyla süsleyebilirsiniz..)














9 Kasım 2017 Perşembe

Fırında Sütlaç

Süt kokan ve çocukluk yıllarımızın aşinalığı olan tatlı.. Annelerimiz ne çok yapar, en güzelini yaparlar..                                        

 Hele de az şekerli ise birde kıvamı akışkansa tam istediğimden. . Canım ne zaman hafif tatlı istese birde fazla zamanım yoksa Sütlaç benim o an kurtarıcımdır...






























Malzemeler ;

1.5 litre süt
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı su
1 su bardağı şeker (1 parmak eksik)
1 yumurta sarısı
1 vanilya
3 yemek kaşığı nişasta (tepeleme olmayacak)
1 çay bardağı süt (nişastayı açmak için) 

İlk önce pirinç iyice yıkanıp 2 su bardağı su ile derin bir tencereye alınır. Pirinçler suyunu çektikten sonra şeker (şeker miktarı isteğe göre artabilir) ve süt ilave edilerek kaynatılır. 

Kaynayınca kısık ateşte 10 dk. daha pişirilir. Nişasta ve yumurta sarısı 1çay bardağı sütle ayrı bir kasede çırpılarak kaynayan sütlaça yavaş yavaş eklenerek sürekli karıştırılır. 

Koyulaşan Sütlaç 5 dk kaynatılıp  ocaktan alınarak vanilya eklenir. 

Porsiyonluk güveçlere eşit miktarda bölüştürülür. Sütlaç kapları derin bir fırın tepsisine yerleştirilir üzerine hafif pudra şekeri serpiştirilir ve kapıların yarısını gelecek şekilde tepsi soğuk su ile doldurulur. 




























Daha önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında sadece üst ayarında 15-20 dk. üzerleri kızarana kadar pişirilir. (Fırının en üst rafının 1 altına koyulur.)




8 Kasım 2017 Çarşamba

Dövme Çorbası

Bizim evde yoğurtlu çorba denince ilk akla gelen çorbadır...Buzluğa da daima buğday ve nohut haşlayıp atarım ve çoğu kez acil durumlarda imdatıma yetişmiştir.

Bize tavuk suyu ile kızıma kemik suyundan yada peynir altı suyu oda yoksa sebze suyu ile bile yaparım...Bazen içine yeşil mercimek bile attığım oluyordur..




Malzemeler;

1.5 çay bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
2 bardak yoğurt
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
1 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı nane
1 çimcik kırmızı tozbiber
6-7 bardak su (2 bardağı tavuk suyu) 
Tuz

Çorbanın Yapılışı;

Aşurelik buğdayı ve nohutu akşamdan ıslatın. Bir düdüklü tencerede dövme ve nohutu 6-7 bardak su ile pişirin.(Buğdaylar iyice pişmiş olacak) ayrı bir kasede yoğurt, yumurta, un ve sarımsağı çırpın. 

Bu karışıma kepçe yardımıyla çorbadan yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. (Yoğurdun kesilmemesi için karışımı ılık hale getirmek lazım). Karışımı aynı şekilde yavas yavas çorbaya dökün. Kaynayana kadar sürekli karıştırın.

Kaynadıktan sonra tuzunu ekleyin. En son Tereyağını tavada kızdırıp üzerine nane ve tozbiberi ekleyin.

Çorbanız pişirken ve piştikten sonra soğuyuncaya kadar kapağını kapatmayın. Yoksa yoğurt kesilir.) Afiyetle kalın