19 Kasım 2017 Pazar

Efsane Profiterol

Malum yarın pazartesi, yoğunluk geceden başladı.Hafta sonundan çıktığımızdan mıdır?Haftanın başından mıdır nedir? sistematik olarak derinlemesine temizlik günüdür...Geceden ütüler ve dolap düzenlemeleri biter, yarında camlardan başlanır. Haftaya böyle başlamak iyi geliyor insana ,her şeyin düzende oluşu beni rahatlatıyor sanırım....

Tüm gün tarifi yazmadan yatmak yok diye söylendim kendimce!!! İşler bitince ve ev sakinleşince kendimi burada buldum:)

Gelelim profiterole, en sık yaptığım tariflerden biridir. Profiterol iki çeşit hamur tarifinden yapılır.Aslında şimdi yazacağım arada bir yapmış olduğum tariftir. Sütlü tarif hamuru daha esmer ve daha sert yapıyor ama lezzet olarak birebirdir.

Kreması  ise sürekli kullandığım pastacı kremasıdır.Genelde bu kremayı muhallebili tatlılara çok yakıştırırım.En cezbedici yanı akışkan olması ve yerken ağır gelmemesi..Kremayı 1 gece önceden yapmanızı öneririm..


Tarifini vermeden önce püf noktalarına değinmek istiyorum...En önemlisi profiterol hamuru pişerken kesinlikle fırını açmıyoruz!!!Yoksa o pofuduk hamurlar fısss diye söner:)...Hatta cesaret edemediğimden piştikten sonra fırında soğuyana kadar bekletirim.

Yumurtalarımızı teker teker hamura ilave etmeliyiz.Hamurumuz en son aşamada, çektikçe kuymak gibi uzuyorsa bilin ki güzel bir hamur kıvamı elde etmişsinizdir.



Profiterol Hamuru;

180 ml su ( 1 su bardağı )
90 ml süt  ( Yarım su bardağı)
170 gr un  (1.5 su bardağı )
125 gr. tereyağ (margarinde kullanılabilir.)
1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
4 adet yumurta (orta boy)

Fırını 180 dereceye  ayarlayın.Tencereye süt,su,tuz,şeker ve tereyağı ilave ederek kaynatın. Tencereyi ocaktan alın ve unu ekleyip hızlı bir şekilde tahta kaşıkla karıştırın.Homojen kıvama geldikten sonra tekrardan tencereyi ocağa alın 1-2 dk.daha hamuru karıştırarak pişirin. Hamur ılınınca yumurtaları teker teker ekleyip,mikserin en düşük hızında karıştırın.(Her bir yumurta iyice karışması lazım.) 

Hamuru sıkma torbasına alın ve 10 dk.buzdolabında bekletin.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye küçük toplar şeklinde sıkın.. Eğer sıkma torbanız yoksa 2 kaşık yardımı ile top yapabilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10 dk. piştikten sonra fırınınızı 160 dereceye indirip 25-30 dk arası kontrollü bir şekilde pişirin.


Pastacı Kreması ;

750 ml süt ( 4 su bardağı)
70 gr. un ( Tepeleme 3 yemek kaşığı)
50 gr.nişasta ( 2.5 yemek kaşığı)
115 gr. (8 kaşık şeker)
1 yumurta saırısı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya 
100 gr. süt kreması 
1/2 paket kremşanti

Krema,tereyağ ve kremşanti hariç tüm malzemeleri küçük bir tencereye alıp,iyice karıştırın.Ocağın en küçük gözünde kıvam alana kadar pişirin.Piştikten sonra tereyağını ekleyip.Soğuması için derin bir kaseye alıp,üzerini streç ile kapatın.İyice soğuduktan sonra 100 gr krema ve kremşantiyi ekleyip mikser ile çırpın.( sadece kremşanti veya krema ile paketin tamamını kullanarak yapabilirsiniz.)

Üzeri için Ganaj;

1 paket Çikolata Sosu
2.5 bardağı süt
40 gr. sütlü çikolata

2 çorba kaşığı çikolata kreması ( torku, saralle vs vs )

Çikolata sosunu ve sütü tencereye alın ve  talimatına göre pişirin Çikolataları ekleyin ve güzelce karıştırın. Oda sıcaklığında soğumaya bıraktın.( Ben ganajı yoğun kıvamda sevdiğim için çikolata sosundan yapıyorum ve profiterole çok yakışıyor.(İsterseniz Krema ve çikolata karışımından ganaj elde edebilirsiniz.):))

Hamur toplarımı ortadan ikiye kestim.Pastacı kremasından bolca ekledim. Üzerine çikolata sosu döktüm.


Deneyenlere kolay gelsin :))






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder