Tüm gün tarifi yazmadan yatmak yok diye söylendim kendimce!!! İşler bitince ve ev sakinleşince kendimi burada buldum:)
Gelelim profiterole, en sık yaptığım tariflerden biridir. Profiterol iki çeşit hamur tarifinden yapılır.Aslında şimdi yazacağım arada bir yapmış olduğum tariftir. Sütlü tarif hamuru daha esmer ve daha sert yapıyor ama lezzet olarak birebirdir.
Kreması ise sürekli kullandığım pastacı kremasıdır.Genelde bu kremayı muhallebili tatlılara çok yakıştırırım.En cezbedici yanı akışkan olması ve yerken ağır gelmemesi..Kremayı 1 gece önceden yapmanızı öneririm..
Tarifini vermeden önce püf noktalarına değinmek istiyorum...En önemlisi profiterol hamuru pişerken kesinlikle fırını açmıyoruz!!!Yoksa o pofuduk hamurlar fısss diye söner:)...Hatta cesaret edemediğimden piştikten sonra fırında soğuyana kadar bekletirim.
Yumurtalarımızı teker teker hamura ilave etmeliyiz.Hamurumuz en son aşamada, çektikçe kuymak gibi uzuyorsa bilin ki güzel bir hamur kıvamı elde etmişsinizdir.
Profiterol Hamuru;
180 ml su ( 1 su bardağı )
90 ml süt ( Yarım su bardağı)
170 gr un (1.5 su bardağı )
125 gr. tereyağ (margarinde kullanılabilir.)
1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
4 adet yumurta (orta boy)
Fırını 180 dereceye ayarlayın.Tencereye süt,su,tuz,şeker ve tereyağı ilave ederek kaynatın. Tencereyi ocaktan alın ve unu ekleyip hızlı bir şekilde tahta kaşıkla karıştırın.Homojen kıvama geldikten sonra tekrardan tencereyi ocağa alın 1-2 dk.daha hamuru karıştırarak pişirin. Hamur ılınınca yumurtaları teker teker ekleyip,mikserin en düşük hızında karıştırın.(Her bir yumurta iyice karışması lazım.)
Hamuru sıkma torbasına alın ve 10 dk.buzdolabında bekletin.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye küçük toplar şeklinde sıkın.. Eğer sıkma torbanız yoksa 2 kaşık yardımı ile top yapabilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10 dk. piştikten sonra fırınınızı 160 dereceye indirip 25-30 dk arası kontrollü bir şekilde pişirin.
180 ml su ( 1 su bardağı )
90 ml süt ( Yarım su bardağı)
170 gr un (1.5 su bardağı )
125 gr. tereyağ (margarinde kullanılabilir.)
1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
4 adet yumurta (orta boy)
Fırını 180 dereceye ayarlayın.Tencereye süt,su,tuz,şeker ve tereyağı ilave ederek kaynatın. Tencereyi ocaktan alın ve unu ekleyip hızlı bir şekilde tahta kaşıkla karıştırın.Homojen kıvama geldikten sonra tekrardan tencereyi ocağa alın 1-2 dk.daha hamuru karıştırarak pişirin. Hamur ılınınca yumurtaları teker teker ekleyip,mikserin en düşük hızında karıştırın.(Her bir yumurta iyice karışması lazım.)
Hamuru sıkma torbasına alın ve 10 dk.buzdolabında bekletin.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye küçük toplar şeklinde sıkın.. Eğer sıkma torbanız yoksa 2 kaşık yardımı ile top yapabilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10 dk. piştikten sonra fırınınızı 160 dereceye indirip 25-30 dk arası kontrollü bir şekilde pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder