21 Kasım 2017 Salı

Zeytin Ezmeli Açmalar







































Açıköğretim sınavı olanlar ☝☝☝ Kafa sesi hiç susmayanlar...Kafamda deli deli sorular...İktisat teorileri ve pasta,börek,çörek püf noktaları birbirleriyle çakışabiliyor.:D:D Ama yinede ikisi bir arada yürüyebiliyor...Sanayi ekonomisini dinlerken hamurun püf noktalarından bahsetmek gibi...

Hamur yoğururken mutlaka malzemeler oda sıcaklığında olmalı,Mayanın aktifleşmesi için süt ve suyun ılık olması gerekiyor.ilk önce süt,su,şeker ve mayayı iyice karıştırarak 5-10 dk bekletilmesi mayanın aktifleşmesi ve hamurun kabarması için önemlidir. Bu aşamadan sonra yağ ekleyip en son olarak unu  yavaş yavaş ilave ederim.Bir tahta kaşık ile kekten daha koyu kıvama gelene kadar karıştırırım...

En son olarak unlu bir tezgah da hamurumu alttan üste doğru katlayarak yoğurmaya başlarım.Yoğurma aşamasında tuzu ilave eder ve ele hafif yapışan yumuşak bir kıvama geldiğinde elimi yağlarım. İçe doğru katlayarak yuvarlak şekil verip hamur kabına aktarırım.Üzerine nemli bir bez veya streç filmle örterim. Hamurumu en fazla 40-45 dk dinlenmeye bırakırım.Hamuru 45 dk. geçirmemeye çalışırım, yoksa hamur maya kokabilir...

Puf puf kabarmış poğaçalar yapmaya hazır mısınız???...!!!!



Malzemeler;

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı yağ ( 1 su bardağından 2 parmak eksik)
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yaşmaya
Alabildiği  kadar Un

İç Malzemesi için;

2 çorba kaşığı kadar tereyağ (oda sıcaklığında)
Zeytin ezmesi

Üzeri İçin;

1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı pekmez
Çörekotu







































Öncelikle süt, su, maya ve şekeri  karıştırarak 10 dk kadar bekleyin.Sıvıyağını ekleyerek karıştırın. Kontrollü bir şekilde yavaş yavaş unu ekleyin.Hafif ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurun.Hamuru streç film ile örtüp 40-45 dk. kadar dinlemeye bırakın.

Hamurunuz mayalandıktan sonra  unlu tezgaha alın. Küçük bezelere ayırın ve yuvarlayın.(Ben 18 bezeye ayırdım.) Bezeyi bir çay kaşığı kadar tereyağı ile açın. Zeytin ezmesini sürüp, rulo şeklinde sarın. Hamuru iki ucundan burarak birleştirin. 

Yağlı kağıt serilmiş tepsiye açmaları aralıklı olacak şekilde yerleştirin.Hamurlarınızı yumurta sürmeden önce 10-15 dk kadar mayalanması için bekletin ve yumurta sarısını, sıvıyağı ve pekmezi bir kasede karıştırarak açmaların üzerine sürün. En son olarak çörek otu serpin ...Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.








































Afiyetle Kalın...:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder